Google Buzz Ne İşe Yarar?

Google Buzz, Google tarafından 9 Şubat 2010 tarihinde lansmanı yapılmış bir ürün yani bir hizmettir.

Google Buzz, sosyal medya dediğimiz ürün gamına dahildir. Bu bağlamda fotoğraf, video, linkler ve videoların paylaşımında kullanılmaktadır. Aynı anda anlık iletişim için de kullanılmaktadır. Gmail ile entegre şekilde kullanılmaktadır.

Picasa, Flickr, Google Reader, YouTube, Blogger ve Twitter şu an için Buzz’a entegre olan araçlardır. Buzz’un ortaya çıkmasının sebebi, Google’nin sosyal ağ olan Facebook ve mikro blog sayılan Twitter ile rekabet etme isteğidir. Ayrıca Google’nin yine kendi ürünü olan Google Reader ile de entegre olmuştur.

Google Buzz’ un sağladığı kolaylıklar şöyle sıralanabilir:

1. Herhangi bir kurulum gerektirmemektedir. Gmail ile entegre halde çalışmaktadır. Gmail içinde en çok mail gönderilen ve sohbet edilen kişileri otomatik olarak seçer ve onları izlemeye alır. Twitter’da tweetlenen bir tweet (!) bu duruma karşı insanların fikrini net biçimde belirtiyor, hoşuma gitti.

Orjinal metin şöyle “Thanks Google Buzz, I’m automatically following 3 ex-girlfriends. #fail,”

Teşekkürler Google, sayende 3 eski kız arkadaşımı otomatik olarak takip ediyorum.

Fakat bu özelliği yüzünden kullanıcının gizlilik hakkını zedelemektedir ve çeşitli şikayetlere maruz kalmıştır. Bir diğer sorun da herkesin kişisel mailinize ulaşabilmesi. Yani saklamak isteseniz olmayacak. Yabancı basında New York Times ‘ın internet sitesindeki haberde…

2. Buzz, kullanıcıların bilgilerini ister genel olarak ister özel gruplar dahilinde isterlerse de sayılı birkaç kişi ile paylaşabilmelerini sağlıyor.

Kullanılan bütün sitelerin entegrasyonunu sağlaması güzel lakin Buzz üzerinden  Twitter’a post edemiyorsunuz. Ayrıca Twitter’da takip edilen kişiler Buzz kullanıcı değillerse onları Buzz üzerinden takip edemiyorsunuz. Facebook ile Buzz ilişkisine bakarsak böyle bir ilişki yok zaten. Facebook’taki statü değişikliklerini Buzz alamıyor.

Bu mecraya biraz kuş bakışı bakmak gerekirse:

  • Facebook’un şu andaki aktif kullanıcı sayısı 400 milyon
  • Twitter’daki aktif kullanıcı sayısıayı  18 milyon.
  • Gmailin kullanıcı sayısı 175 milyon.

Gmailin Buzz’u otomatikman bir başlık olarak inbox’un hemen altına iliştirmesi bu rakamsal engele takılmak istemeyişiydi. Birçok kullanıcı tarafından forumlarda ve sözlük formatlı sitelerde friendfeed’e benzerliğinden söz ediliyor ama friendfeed’den farkı erişimin pratikliği yani inbox’un hemen altında yeralışı olarak beliriyor.

Buzz’da yapılan yorumlar otomatikman inboxunuza da düşüyor ve inbox’tan cevaplama şansınız var. Kimi kişilerce bu özellik rahatsız edici. Zaten Buzz sekmesi var ve orada görebiliyoruz ne diye inbox’a da düşürüp kalabalık yapılıyor? Ayrıca bu özelliği deaktive etme gibi bir opsiyon da sunulmuyor. Bunun çözümü kural yaratıp buzz’dan gelen maillerin inbox’u atlayip bir klasörde toplanmasını sağlamak böylece kalabalıktan kurtulmak olabilir.

Ayrıca kişisel fikrim, Google’ın felsefesi herşeyi basit tutmak ama arkaplanının zengin olmasıdır. Fakat Buzz nedense biraz karışık geldi. Twitter ise kullanımı kolay arayüzü ile kullanıcılara kolaylık sağlıyor.

Buzz’un lanse edildiği tarihe bakarsak çok geç kaldı diyebiliriz. Friendfeed ve Twitter‘dan çok daha sonraya kaldı. İnsanların Buzz’a geçmek için pek meyilli olabileceklerini sanmıyorum. Tabi Google’nin de Buzz ile ortaya çıkarken pazarı dağıtma ve hakimiyeti ele geçirme gibi gerçekçi fikirleri olduğunu sanmıyorum. Google’nin bunu yapma sebebi sadece bu  pazarda Google’ın adının da var olmasını sağlamak.

Bu pazara ilk giren Facebook’tu ve hakimiyet de onda. Google bunun için geç kaldı. Bu mecranın bu segmenti konu olunca artık Google diğer maçlara bakacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.