Greenpeace’den Nestle’ye Mesaj

Türkiye’de Nestle KitKat‘ın geçerli olan sloganı olan <Mola Ver Hayata> sloganından yola çıkılarak Greenpeace tarafından hazırlanan bir virali  ele alıyorum.

Firmalar agresif bir şekilde bağımsız çevre koruma organizasyonlarının tepkisini çektiğinde nasıl davranmaları gerektiğini bilemiyor. Paketlenmiş tüketim gıdası kategorisinde yer alan pazarlama konusunda çok başarılı şekilde ilerlerken Greenpeace tarafından hazırlanan guerilla tipi bir anti-pazarlama çalışmasına maruz kalmıştır.

Greenpeace doğayı korumak konusunda biraz radikal denebilecek bir yapıda bulunduğundan tırnaklarını çıkartmakla kalmamış, doğaya verilen zararı gözler önüne sermek için YouTube isimli video paylaşım sitesine bir video yüklemiştir. Nestle, KitKat ve diğer Nestle ürünlerinde hurma yağı ulfod kullanarak üretim yapıyor. Bu yağı elde etmek için ise ağaç dikmesi gerekiyor. İklimi elverişli olduğundan,  Endonezya’da hurma yağı elde etmeleri için bir çalışmaya başladı. Bu sebeple Endonezya yağmur ormanlarını kesip yerine  dikimi yapıyor. Bu videonun amacı da Greenpeace’ın misyonu ile çakışan Nestle şirketinin yaptığı eylemlere dikkati çekmek.

Nestle açısından bakıldığında kesilen ağacın yerine yeni ağaç dikileceğinden pek sorun teşkil etmiyor gibi gözükse aslında bir sorun. Orangutanların tek evi olan yağmur ormanları kesilirse, onların hayatları tehlikeye girer, ayrıca yağmur ormanlarından geçinen insanların ekmekleri ellerinden alınır. Neticede uzun yıllar sonucu oluşmuş bir dokudan bahsediyoruz. Bunun tahribi söz konusu olmamalı.

Have a break ? / Hayata bir mola ver !

Konuyu dramatize etmek amacıyla Greenpeace 60 saniyelik bu videoyu hazırlamıştır. Nestle KitKat reklam filmi ile benzer bir başlangıcı var. Ofis çalışanı KitKat’ın paketini açında içinden çikolata kaplı bir orangutan parmağı çıkıyor..  Biraz tiksindirici bir görüntü de olsa akılda kalmayı ve KitKat almamaya teşvik açısından %100 başarılı bulduğum bir video diyebilirim.

Nestle’nin bu videoya olan tepkisi, daha hiddetli olmuş. video 1000 defaya yakın görüntülendikten sonra Nestle tehlikeyi sezip önlem almaya başlamış. Telif haklarının zedelenmesini sebep göstererek YouTube’dan malum videonun kaldırılmasını talep etmiş. Bunun üzerine Greenpeace bu videoyu Vimeo ve Twitter‘da yaymış. Youtube’da 125 bin kere izlenmiş, Vimeo’da toplamda 400 bin kere izlenmiş. Viral yapıldığı zaman bir kıvılcım anı ile böyle yayılmalı. Bir anlamda da viral video başarısı saymak lazım bunu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.