Viral Video Nasıl Yaratılır?

Viral Nedir?

Viral aslında budur şudur diye tanımlanamaz. Viral bir ‘şey’ değildir. Yaratmış olduğu etkiden ötürü bu isimle anılır. Virüslerin yayılma hızını düşünün, gerek insan vücudu gerekse elektronik aletlerde virüslerin bir anda heryere dağılmasından esinlenilen terimdir “viral”. Eğer başarıya ulaşırsa yayılması çok hızlı olan videolara viral video deniliyor. Viral videonun yayılımında da önemli olan nokta kişilerin kendi iradesi ile ve heyecanla yayılan videolar olmalarıdır.

En çok düşülen hata, bir video çekip onu vimeo veya youtube’a koyup birşeyler olmasını beklemektir. Eğer böyle olsa bu yazıyı okumanıza gerek olmazdı.

İlk bilmeniz gereken, bu akımın rastgele oluşmadığıdır. Kuralları, ufak tefek hileleri ve tuzakları vardır. Tamamen şansa dayalı değildir diyoruz fakat şansın hiç payı yok demek de hatalı olur. En çok tıkı almaya çalışmaktır amaç. Ne kadar yetenekli ve zeki olursanız olun bunu garantileyemezsiniz. Ama nasıl yapılacağını bilirseniz şansı arttırmak mümkün.

1. Hedef kitlenizi tanıyın

Hitap ettiğiniz kitleyi tanımanız lazım. Onlar nerelere takılıyorsa siz de oraya takılın, inceleyin görün, bakın. Facebook’Tan takip edin. Ne müzik dinliyor, ne tür barlara cafelere gidiyor, ne giyiyor,  ne yiyor. Hangi şakalara gülüyor, neyi saçma buluyor, nelerden hoşlanıyorlar,  hangi kültürün özelliklerini taşıyorlar vs., o kitlenin trendleri nedir, neyi moda buluyorlar…

Kitleyi tanımadan onları gerçekten neyin etkileyeceğini bulamazsınız. Fiyaskoyla karşılaşmanız kaçınılmaz. Onları heyecanlandıran şeylerden yola çıkarak viral videonuzu yaymanız lazım. Mesela saçma olması sebebiyle paylaşılan bir videonun kitlesi ayrı, ilginç ve hayatta yapılamaz denilen bir videonun kitlesi ayrı, çok zekice tasarlanmış bir videonun kitlesi ayrıdır.

Genelde “vay adam nasıl yapmış” gibi hayranlık uyandıran, videolar ilgi çekebilirken; pazarlamada ilk akla gelen karşı cinse karşı çekim mantığı üzerüne kurulan videolar da yine kitlesini göz önünde bulundurarak başarı yakalayabilen türlerden olacaktır.

2. Tüm kitlelere hitap eden bir konu olsun

Tüm herkese hitap eden bir konu olsun. Spesifik konular çok kısıtlı bir grubun ilgisini çekebilirken, aşk, kayıp, ölüm veya hayattan kareler gibi herkese hitap eden bir konu seçmek daha geniş açılıma sahip olmanızı sağlar. İnsanların genel hayatlarını hedefleyen çalışmalar tercih edilmeli.

3. Kıza ve öz olsun

Pop müziğe bakalım: yapısında fikrinde ve oluşturulmasının temelinde basitlik vardır. O yüzden genel bir kitleye hitap edilir. Çok aşırı zeki kişiler için düzenlenen bir yapım da çok başarılı olmayacaktır çünkü çoğunluğa hitap etme noktası kaçırılmış olunur.

Ortaya çıktığınız fikir zekice olabilir. Fakat herkes tarafından anlaşıldığına emin olman için kimi açıdan ipuçları vererek mesajın şifresini olabildiğince kolay çözülebilir şekle sokmak gerekir. Bu tür çok ince, anlaması zor mesajları çıtanın üstünde kalan reklam çalışmalarına saklamak daha mantıklı olur.

4. Bir takıntı noktası olsun

Bu takıntı noktası çengel gibi birşey. Virali izleyenin aklına takılıp kalacak birşey olabilir. İşitsel veya görsel bir bölüm, bir parça olabilir. Eğer böyle bir noktanız yoksa hit almayı beklemeyin

5. Başrolü seçmek

Kabul gören, ilk bakışta sempati uyandırıp beğenilen bir kişi ile insanlara ulaşılmalı. Ve o insanlar da çevresine tavsiye etmeli… O yüzden dinleyinin aklına uygun bir karakter ile yola çıkılmalı. Bütün virallerde gördüğümüz başarı bireylerin başarısı olmuştur. Virali yaratan şirketlerin değil.

6. Yaparken keyif alın

Eğer prodüksiyon çok amatör ve bayağı ise izleyen herkes bunu anında fark eder. Hiç acaba demeye vakit kalmaz. Zaman harcayın, emek verin, işe sevginizi koyun. Projeyi yaparken zevk alırsanız, izleyenler de zevk alır. Bu işlerde beğeni ve mutluluk karşılıklıdır.

7. Onu yayın

Doğru zamanda doğru insanlara ulaştığınızdan emin olun. İnsanların gözüme istemedikleri bir zamanda zorla sokmayın, geri teper, can sıkıcı olur. Fakat onlara keyif aldığınız birşey yaptığınızı söylemek için çok beklerseniz de çok geç kalmış olabilirsiniz. Bundan kaçının. Youtube veya vimeo gibi paylaşım sitelerinde bunu yayabilirsiniz ama her yere de post ederseniz fazla rahatsız edici olabilir.

En meşakatli olarak tanımlayabileceğim kısım ise viral video ile şirkete ait, pazarlama tarafından iletilmek istenen mesajın, yaratılan enerjiyi söndürmeden ve markanın değerini kaybetmeden nasıl entegre edileceğidir.

Tüm önerilebilecek şey: Mesajınızı iletirken karşınızdakine karşı nazik olun, dürüst olun.

Kaynak: Utalkmarketing.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.