IKEA Facebook Showroom

IKEA Facebook’u nasıl showroom’u haline getirmiş. Bilmeyenler varsa diye paylaşmak lazım. Sosyal medya’yı farklı kullananlara güzel bir örnek olacağını düşünüyorum.

IKEA nedir?

Ikea temelde mobilya tasarlayan, üretim ve satışını kendisi gerçekleştiren bir markadır. Diğer mobilyacılardan farkı ise montajı kullanıcının yapmasını kolaylaştıracak şekilde ürünleri sunması. Bu durumun temel avantajı da lojistik aşamasında maliyeti düşürmesidir. Düşen maliyet de ürünlerin fiyatlarına yansıdığı için, hem görsel hem de maddi açıdan beğenilen bir markadır IKEA.

2009 Sonbaharında Malmö‘de (İsveç’in güney sahilinde bulunan 280.000 nüfuslu liman kenti, İsveç’in 3. büyük kentidir) açılacak IKEA için ilgi çekmek ve insanların bu sürece dahil olmasını istiyorlardı. Ufak dalgalanmalar yaratarak kitleler arasında yayılmasını istiyorlardı. Malmö’de açılan yerin sadece Malmö halkı ile sınırlı kalmayıp çevreden de insan çekmesini istiyorlardı. Bunun için de yeni birşey yaratmayıp varolanı kullandılar: Facebook

En popüler savaş aracını seçtiler: Tagleme yani etiketleme. Mağaza müdürü Gordon Gustavvson adına bir profil oluşturdular. 2 hafta içinde Gordon’un fotoğraf albümlerine 12 adet showroom’un örneğini eklediler.  Ürünü kendi ismi ile tagleyen ilk kişi o ürünü kazanıyordu.

Daha fazla IKEA showroomu için talep arttı. Herkes daha fazla resim yüklemesini istiyordu. Bu fotoğraflar binlerce insana ulaştı. Bu fotoğrafları profillerinde, duvarlarında paylaştılar. Newsfeedler, linkler türlü şekillerde yayılıyordu.

Buradaki farklılık müşteri kitlesinin yaklaşımıdır. Reklamlar konu olunca binlerce uyaranın olduğunu ve şirketlerin zorla  günde 10 kere 100 kere size gösterdiğini hatırlatmak isterdim. 100 kere gösterilse bile bunu % 90’ı boşa gitmektedir. (Seth Godin öyle diyor…) IKEA’nın örneğinde insanlar IKEA bannerlarında koleksiyonu görmektense kendi arzuları ile gidip bakıyorlar, kendileri markanın promosyonunu yapıyorlar.

Facebook’ta taglendiğiniz zaman, taglenen fotoğraf profil sayfanızda belirir. Böylece profilinize bakanlar “taglendiğiniz haberi” ilk sırada durduğu sürece o görüntüyü görür. Ve baktıkları zaman buna reklam olduğu gözüyle bakmazlar bu sebeple algıları -bu bir reklamdır- fikri ile büzülmediğinden gördükleri şeyi yadırgamadan incelerler.


Madalyonun Öteki Yüzü:

IKEA’nın ağzından durum şöyle gerçekleşmiş: Sosyal medyayı kullanmamız gerekiyormuş, öyle söylediler. Ve kullanırken yaratıcı ol dediler.

İsveçli mobilya üreticisi bir diğer deyişle yaşam tarzı belirleyicisi olan Ikea belki de facebook’u keşke hiç duymamış olsaydım diyebilir. Çünkü başlarına onları yiyip bitiren bir karabasan gibi çöken bir olay olmuş.

Tüm olaylar IKEA standart kalıpların dışına çıkıp bir hayran sayfası oluşturunca başlamış. Facebook fotoğraf tageleme özelliğini ise Malmö mağaza müdürüne ait bir ayrı profil açarak  yürütmüştür. Tüm kampanyanın başarısının getirdiği mutluluğu soğuk rüzgarlarla götürüp giden hata bu olmuştur.

Bu kampanyadaki açığı farkedenlerden, geçtiğimiz ay içinde 4 adet yalancı profil türemiş ve Ikea’ymış gibi sahte kampanyalar düzenlemişlerdir. (Türk olsalar kesin bu rakam ayda 4 ile sınırlı kalmazdı, bu işi yapan kişi de Türk olsaydı toplumunun bilincinde olup bu durumu göz önünde bulundurarak hareket ederdi.)
Yapılan sahte kampanya şöyleydi:

1000$ Değerinde Hediye Çeki Kazan!
Yapılması gerekenler bütün arkadaş listesini hayran sayfasına hayran olması için davet etmekti. Ve insanlar bu yemi yediler. Gece yarısından öğlen 2’ye kadar 8000 kişi üye olmuş. Hayran sayfasının adı da şu şekilde belirlenmiş: “IKEA Get a FREE $1000 IKEA Gift Card! (ONLY AVAILABLE 1 DAY)… ” yani, “Ikea’dan 1000$ değerinde Hediye Çeki kazanın! (Kampanya sadece 1 gün sürecektir)” Bu kampanyaya kanıp yapılması gerekenleri yapanların başına gelenler şuydu:  GiftDepotDirect.com, isimli siteye yönlendiriliyorlardı. Kişisel bilgileri isteniyordu: isim, adres, doğum tarihi, telefon numarası gibi. Daha sonraki adımda ise  netflix,Vonage, creditreport.com, çeşitli araç kiralama, seyahat acentalarının reklamları mevcuttu.

Sahte IKEA sayfası kapatıldığı zaman, 40.000 üyeye ulaşmıştı. Kapatıldıktan sonra yeni bir klonun oluşması 3 saatten daha kısa sürmüş.

Facebook hala konuyla ilgili olarak çalışmakta ve şu şekilde uyarıyor: “Kötü niyetli insanlar her zaman farklı hamlelerle denemelerde bulunacaklardır.”  Yani Facebook’un savunması, marka ve/veya kullanıcı gözünü kulağını dört açmalıdır.

İşbu örnekte görüldüğü gibi marka güvenirliliği, bilinirliği yaratmak çok zorlu gözüküyor olabilir, fakat uzun süreçte markaya zarar gelmesi de mümkün.

Bu yazıdan çıkan mesaj: Bir promosyon çalışması yaparken oturup iyice düşünmek lazım, bu fikiri altetmek isteyen, kötüye kullanmak isteyenler olacak mıdır? Olumlu olasılıklar ve olumsuz olasılıklar nedir? Bunları her zaman düşünmek ve acil durum planlarını hazırda tutarak risk minimize edilmelidir.

Kaynak: Brandchannel.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.