Sosyal Mecra Oyunları (2)

Bu serinin ilk yazısında sosyal mecralardaki oyunları kategorize edip bu oyunları oynayanların demografik özelliklerine kısa bir bakış yaptık. Konuya aşina olmayanları ısıttık. Şimdi işin marka boyutuna geçmek için biraz daha derinlere girelim.

Bu oyunların üreticileri hala geleneksel reklamları kullanıyorlar fakat bir yandan da ürettikleri oyunları maddi ve manevi tatmin edici bir seviyeye çekmeye çalışıyorlar. Üretilen oyunların mantığı da küçük ödüller elde ederek basamak çıkma mantığına dayanıyor. Çekiciliği arttırmak için istatistiklerle rekabet duygusu uyandırılıyor (Arkadaşın 600 puan yaptı onu geçebilirsin vb.),  ayrıca facebook grupları ile (FarmVille hayran sayfası) ve diğer paylaşma opsiyonları ile (duvarında paylaş, arkadaşını davet et vb.) WOM yaratılıyor.

Fakat tüm bunlar yapılsa dahi işin içine oyuncunun cebinden para girmedikçe oyunun popüler olması bir kazanç getirmiyor. Ne zaman işin içine oyundan alınan zevki arttırmak için 3-5 lira gibi cüzi rakamlar geçerli oluyor, o zaman senaryo güzelleşiyor.

Bu yöntemi uygulamanın da çeşitli yolları var:

1. Ödeme yaparak oyun içine sanal ürünler ekleyebilmek

Sanal ürünlerin satın alınabilir olması (Farmville’de traktör almak mesela) çok zekice ve basit de bir taktik. Bu tür ürünler güçlendirici, hızandırıcı, aksesuarlar, dekoratif gereçler gibi her türden olabiliyor.

Sıkı durun, oyun üreticisi, elde ettiği kazancın %90’ını bu tür sanal ürünlerin satın alınması sayesinde elde ediyor. Önceki yazıda Zynga günde 500.000 dolar kazanıyor demiştim. Yani günde 450.000 dolar değerinde sanal ürün alınıyor!

2. Sponsorluklar

Gerçek hayatta bildiğimiz sponsorluğun oyunlara taşınması olarak özetlenebilir

Oyunların Geleceği

Oyunsuz bir hayat düşünemiyorum. Foursquare de bir oyun değil mi aslında? Bizim kanımızda rekabet olduğu sürece oyunlar var olacak.

Çin’de oyun endüstrisi reklam ve arama motoru endüstrisini sollamış halde. Google Zynga’ya 100 milyon civarında bir yatırım yaptığı haberinden yola çıkarak aşağıdaki verileri inceleyin:

2009’da Sosyal Mecra Oyuncularının Sayısı

  • Texas HoldEm Poker:   7,324,970
  • Hug Me:   5,455,522
  • Pet Society:  4,965,532
  • WHTBB :   3,703,659
  • Birthday Cards:   3,582,843

2010’da Sosyal Mecra Oyuncularının Sayısı

  • Farmville:  73,852,787
  • Birthday Cards:  32,330,476
  • Café World:   31,129,783
  • Happy Aquarium:   27,506,324
  • Fishville:   24,957,268

Sosyal medya oyun anlayışına çağ atlattı. Kimin nerede oynadığı bilgisi ile bir virale döndü. Bir oyun ne kadar yeni oyuncu çekebiliyor, kişilerin oyuna kendilerini dahil hissetmelerini sağlıyor ve ne kadar paylaşıma açıksa o kadar başarılı olacağı ve kazanç getireceği bir dönemde  ilerliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.