Türkiye’nin SES Grupları

Görsel Kaynağı: kitleiletisimi.blogspot.com.tr

Ürün konumlandırmalarında, reklam brieflemelerinde, marka planlarında, satış verilerini yorumlamada ve medya satınalmada kısacası bir pazarlamacının her adımında ihtiyaç olduğu bir yol göstericidir SES grupları.

SES Grupları’nın açılımı: “Sosyo Ekonomik Statü Grupları”dır. Bu grupların altında tüketiciyi kategorize edebilirseniz şu soruları cevaplandırırken iletişim kurmayı hedeflediğiniz kitleyi bulup daha az para harcayarak kampanyanızı duyurabilirsiniz. Mesela hangi hanelerde:

  • Evin hanımı alışverişte çok daha etkili
  • BİM’den yüksek oranda alışveriş yapılıyor
  • Alışveriş günü pazartesi veya haftasonu
  • Ayın 15’i önemli
  • Büyük ebatlar tercih edilir / küçük ebatlar tercih edilir
  • Marka sadakati yüksektir veya başka markaları denemeye itiraz etmez

Bu soruların cevaplarını bilmemiz, bizim kitlelere ulaşma konusundaki etkinliğimizi arttırır.

SES 2012’ye göre, hakkında az şey bilinen ve çoğu zaman pek dikkate alınmayan C1 SES Grubu’nun, farklı kategorilerde ve farklı durumlarda ortalamadan belirgin bir şekilde farklılaşan alışveriş davranışı sergilediğini görmek, hedef kitlemize yer yer C1’i de dahil etmemiz gerektiğini göstermektedir.

C2 dediğimiz SES Grubu’nun Türkiye’yi en iyi temsil eden SES grubu olduğunu, birçok noktada Türkiye ortalaması ile C2 SES grubunun trendlerinin çok paralel olduğunu, dolayısıyla Türkiye’yi tanımanın yolunun C2’den geçtiğini görmek Hızlı Tüketim Ürünlerine bakışımızı değiştirecektir.

Fiyata oldukça duyarlı yapısı nedeniyle ulaşmakta zorluk çekilen DE SES Grubu’nda çocukların alışverişte etkin olduğunu, alışverişlerini hafta içi yapmayı tercih ettiklerini, yarısının zincir marketlerden hiç alışveriş yapmadığını, ayın 15’inde atıştırmalıklara oldukça fazla harcama yapıp ayın geri kalanında harcamalarını azalttıklarını, gazlı meşrubatlar gibi nadir kategorilerde büyük boyları tercih ettiklerini bilmek, Türkiye’nin 1/4’ini oluşturan bu kitleye ulaşmadaki becerimizi arttıracaktır.

Aşağıdaki sunumda da 2012 yılında yapılan araştırma ve karşılaştırmalar yer alıyor.

Özellikle sayfa 25’e bakmanızı rica edeceğim. Bazen bazı durumları anlamakta zorluk çekiyoruz. Diğer %50’yi arıyoruz ya. Her iki kişiden birisi diyoruz ya. AB grupları Türkiye’de toplumun %13’ünü oluşturuyor. C1veC2 %51’ini, DE ise %37’sini oluşturuyor. Bilgilerinize,

Umarım faydalı olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.