Burada Tag’leme olmuyor ama sol baştan sayayım: Ben, Lauren Usui, Arzu’nun arkadaşı, Arzu, Zach Yeskel, Ali
1 Mayıs’ta Google BÜMED ‘de (Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği) bir organizasyon gerçekleştirdi. Erkek arkadaşım sayesinde bu organizasyondan haberdar oldum. Pek fazla duyurmamışlar açıkçası sağa sola. Herhangi bir şirketin gelip kendini anlatması gibi değildi daha farklı bir organizasyondu. Herşeyden önce interaktifti, planlıydı ve Google kendisine olan hayranlığımı bir kat daha pekiştirdi. Girişte katılımcılara yaka kartı verilmesi hoşuma gitti. Hazırlanılmış güzel bir organizasyondu.
Öncelikle katılım için rezervasyon yaptırmanız gerekiyordu. Katılımcıların çoğunluğu Boğaziçi Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi öğrencisiydi. Az sayıda da İTÜ, Bahçeşehir Üniversitesi öğrencisi de vardı. Toplantı 2 saat sürdü. 1 Mayıs olması dolayısıyla planlanan saatten (13:00) yarım saat daha geç başladı. Toplantı dememin sebebi şu: Salona girdiğim anda yaklaşık olarak 10 tane yuvarlak toplantı masası saydım diye hatırlıyorum. Her masanın üstünde o masanın üyelerinin konusu olacak olan GMail, Adwords ve Maps gibi konu bildiren bir etiketler vardı. Her masa 8 misafir için hazırlanmış, Google defterleri ve Google kalemleri yerleştirilmişti. Google’ın özgür ruhuna uygun olarak kenarda self-servis kahve çay, meşrubat masası vardı.
Toplantının gidişatını bizlere Eren Kantarlı, Google Türkiye Ürün Pazarlama Müdürü, anlattı. Eren Bey’in rahat ama kendine güvenen konuşması olayın gidişatı hakkında ipucu veriyordu. Google yetkilileri her 6 ayda bir gezerlermiş dünyanın bir ülkesini ve buradaki kullanıcıların ürünlere bakışı hakkında fikir sahibi olmaya çalışırlarmış. Eren Bey’in dediğine göre bir önceki gün dansöz kültürümüzü tanımışlar J Eren Bey programın ana hatlarından bahsettikten sonra her masaya iki Google çalışanı geldi. Benim masama Lauren Usui (Product Marketing Manager) ve Zach Yeksel (Product Marketing Manager) geldi. Hiç zaman kaybetmeden masadakilerle kaynaştılar. İsimlerimizi not ettiler. Söylemeden geçemeyeceğim, çok enerjikler ve çok gençler. İkisi de California’da çalışıyordu. Benim masamın haricindekiler Rusya, Japonya, Amerika, Dublin gibi çok farklı yerlerden geliyorlardı.
Programın akışına göre her grubun yapması gereken şeyler vardı. Kendimize bir grup ismi bulduk. Önce ürünleri tartışacaktık iyi yönleri kötü yönleri nedir onu bulacaktık. Daha sonra bu ürünleri nasıl zenginleştirebileceğimize dair fikirler geliştirdik. Ürünün pazar payını nasıl arttırabileceğimize dair sorular sordular, ayrıca bunu sıfır bütçe ile yapmamızı istediler. Daha sonra daha spesifik olarak Türkiye’de ürünün kullanımını nasıl arttırabileceğimizi konuştuk. Son aşama olarak her masa 3 dakika sürecek bir sunum yaparak fikirlerini ana hatlarıyla paylaştı. Yaklaşık olarak 30 dakikalık bir sunumdan sonra fotoğraflar çekildi, promosyon ürünler dağıtıldı.
GMail kullanıcılarının sayısını arttırmak için sıfır bütçe ile yapılabilecek fikirlerden birkaçı şöyle:
Üniversitelerde gönüllü olan öğrencileri seçmek onları “evangelist” olarak atamak. Daha sonra Google amblemini taşıyan ürünlerle onları kampus içinde reklam panosu gibi kullanmak fikirlerden birisiydi. Bir başka fikir GMail adı altında geçecek bir oyun günü düzenlemek, böylece Google’a insanları bir parça daha yaklaştırmak, ürünü daha doğrusu markayı sevmelerini sağlamaktı. Benim kişisel fikrim sorunun kökenine inilmesi gerektiğidir. Bugün birçok insan Hotmail kullanıyorsa bunun sebebi MSN’dir., MSN’e rakip olacak popülerlikteki bir anlık mesajlaşma hizmeti sunan bir programın varolmayışıdır. Google öncelikle GTalk’u iyileştirmeli. Teknik işlerden anlamam ama GTalk’a MSN kullanıcı adımla girdiğimde MSN listem ve Gtalk listemi kombine halde açan yani böyle bir şeyi destekleyen altyapıya sahip bir anlık mesajlaşma programı geçiş için iyi bir yöntem olabilir. Kullanıcı GTalk interface’ine alıştıktan sonra iki tarafı destekleyen altyapıdan GMail tarafında doğru bir kayış denenebilir. Lakin Hotmailin elinde tuttuğu pazara ilk giren olma avantajı Google’ı zorlayacak gibi gözüküyor. GMailin kullanımını arttırmasına yönelik bir diğer fikir de Türkiye’de sevilen beğenilen çizgikarakterler ile GMail’i birleştirecek bir çalışma ortaya sunmaktı. Kötü Kedi Şerafettin’in GMail kullanması gibi bir örnek de verildi. Lakin segment öyle çok daralıyor ki pazarlama başarılı olsa bile getirisi çok az bir miktar olacak diye düşünüyorum.
Google Maps için de Türkiye için haritanın geliştirilmesi önerisi yapıldı, ayrıca yerel trafik yoğunluğu bilgilerinin işlenmesi, metroda LCD ekranlarda Google Maps hizmetinin sunulması önerildi. I-Phone’larda önceden Google Maps yüklenmesi önerisi getirildi.
Özetleyecek olursak, 2 saatlik bir süre içinde Google çalışanları taze beyinlerden, ki bunlar aynı zamanda Google’a dışarıdan bakan 3. göz olma özelliğine sahipler, taze fikirler edindi. Hem Google reklamını yapılabilecek en güzel şekilde yaptı, hem promosyon ürünler vererek gençleri sevindirdi ve onları birer reklam panosu olarak kullanma şansına erişti. Hem de biz bu fikirlerimizi herhangi bir karşılığı olmadan onlara verivermiş olduk. Ben zaten bütün fikirlerimi vermedim. Ayrıca İngilizce olan sunumda kendine güvenmemesi gerektiği halde güvenen bir cici kızımız tüm konuşmasının içine ıhmmm uhmm sözcükleri ekleyerek, İngilizcesinin yetersizliği sebebiyle (Bunu mu demek istediniz? Acizliğine) garip kelimeleri yan yana getirerek grubunu zor duruma düşürmüştür. Kendisinin Bahçeşehir Üniversitesi Lisans öğrencisi olduğu haricinde başka bir bilgim yoktur. Konuşma esnasında işaret parmağıyla saçını oynaması sürekli çocuk gibi sallanması, ve kişi başı 1 dk olan süreyi 6 dakika kadar uzatması ile dinleyicileri bıktırmış, kamera nerde diye sağa sola bakmamıza sebep olan tavırlarıyla çok güldürmüştür. Son bombası ise “Thank you for your listeners” olmuştur. Fakat Eren Bey gayet iyi biçimde durumu idare etmiş en ufak bir eleştiri içerikli yorumda bulunmamıştır. Salon da alkışlayarak olgunlukla olayı kapatmıştır. Kendisinin toplumda azınlık olarak gördüğümüz kitleyi örneklem içerisinde temsil ettiğini düşünüyorum ve bir istatistiğin ıspatı olduğu için kendisiyle gurur duyuyorum