Konkur Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

Bir süredir iş yoğunluklarından kendimi geliştirmeye ve sizlerle bildiklerimi paylaşmaya vakit ayıramaz oldum, kusura bakmayın.

Bu yazımda yönettiğim son yaratıcı ajans seçim konkurunda edindiğim tecrübelerden püf noktaları da ekleyerek konkuru A’dan Z’ye sizlerle aktaracağım.

Konkur Gerekçesi
Aslında birçok sebebi olabilir. Bir markanın bir yaratıcı ajansla beraberlik süresi uzadıkça ilk başlardaki heyecan kaybolmaya başlayabilir ve bu durum çıkan işlerin kalitesine de yansıyabilir. Nihayetinde ajansın ya da işverenin, mevcut ajansıyla iş ilişkisini herhangi bir nedenden ötürü noktalamak istemesi ya da buna ihtiyaç duymasından ötürü daimi olabilecek bir ajans arayışında olması olabilir. Bazen sadece tek bir kampanya için de konkur düzenlenebilir veya sözleşme bitmiştir ve prosedür gereği veya mevcut ajansı silkelemek amaçlı da yapıldığı olabiliyor. Tek bir kampanya için konkur açılması genelde pek tercih edilmez. Şayet ajans söz konusu kampanya devamında uzun vadeli çalışma için bir ışık görüyorsa heyecanını kaybetmeden çalışabilir.

Konkura Başlarken
İlk etapta briefiniz hazır olmalı. Nasıl bir iş isteyeceğine paralel olarak benim önerim Mediacat ‘in güncel o yılın en iyi 100 yaratıcı ajans listesinden kriterlerinize göre bir ham liste çıkartın. Mesela butik ajanstaki büyük müşteri mi olmak istersiniz, yoksa devlerin arasında minik bir ek müşteri mi, international referansı olmalı mı veya THY filmlerinde 40sn’de gözyaşı dökme garantili işler çıkmış mı, çakışma (söylemesi daha havalı olduğundan buna conflict deriz biz pazarlamacılar) olmamalı yani aynı sektörde rakip firmayla çalışması olmamalı.

Uzun Liste ve Tanışma
Bu yaptığınız ham listede max. 15-20 ajans olsa bunların içinden bir uzun liste çıkartmanız lazım. Yaklaşık 6 ajanslık ve bunlarla önceden tanışma toplantıları düzenlemelisiniz. Bu süreçte hem ajansın size verdiği önemi göreceksiniz hem de tarzlar uyuşuyor mu diye yapacaksınız bu ‘kimya uyumu toplantısı’nı.

Ekip ve Zaman Planı
Tabi elbette bu süreci yönetecek bir ekip oluşturulması lazım. Detaylı bir zaman planı çalışılmalı. Tanışma toplantılarından, brief verilmesi, yaratıcı sunumların yapılacağı tarihler, seçilen fikrin fine-tune (son törpü makyaj ve son haline getirilme süreci) edilmesi, ppm toplantısı, çekimler ve hedeflenen online teslim tarihi bu zaman planında olmalı.

Kısa Liste
Belirlenen 6 ajansla tanıştıktan sonra elemeler yapılıp kısa listeye kalacak 3-4 ajans belirlenir. Bu sayının az tutulmasında fayda var çünkü bu aşamaya kadar zaten ajanslarlı birçok kez değerlendirip size uymayanları elemiş olacaksınız. 3-4 ajanstan fazlasına brief vermek aslında çok profesyonel olmayan bir durumdur. Ajanslara brief verilir ve verildiği gün yaratıcı sunum tarihi de antant kalınarak paylaşılır. İdeali 4 haftalık çalışma süresi tanımaktır.

Briefing ve Gizlilik
Bu süreç sonrasında ajanslarla kesinlikle bir gizlilik sözleşmesi imzalanmış olmasını  Çünkü yaratıcı sunumun strateji temelini oluşturabilmek için ajansla markaya ve sektöre ilişkin yapılmış olan araştırmaları, pazar verilerini, yeni projeler vb. konularda birçok döküman paylaşmanız gerekli olacak. Eğer sektör bunu gerektiriyorsa fabrika gezisi de yapılması gerekebilir.

Konkur Sonucu ve Ücreti
Tüm yaratıcı fikirler sunuldu ve kazanan belli oldu. Bu durumda kazananlara ve konkuru alamayanlara eş zamanlı bilgilendirme yapılması esastır. Konkuru alamayanlara nezaketen bir geribildirim seansı düzenlenebilir. Konkura katılan tüm ajanslara 4 haftalık beyin yorma süreci sonunda bir harcadıkları emeğin telafisi olarak bir ödeme yapılacağı göz önünde bulundurulmalıdır fakat bu bütçenin mantığının para kazanma amaçlı olmadığı hatırlanılmalıdır.

Umarım bu bilgiler sizlere faydalı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.