Twitter’in 4. yaşını doldurmuş olduğu şu günlerde twitter’a biraz daha geniş bir pencereden bakalım istedim. Twitter’la alakalı 5 olaya bakalım ineceleyim.
1. Twitter Heryerde ‘@anywhere’
Twitter’in üzerine çalıştığı yeni bir uygulama var, @anywhere, yani ‘heryerde’. Twitter’in yeni hedefi webi işgal etmek. Bu uygulma sayesinde gezmekte olduğunuz bir sitede pencereyi kapatmadan o an okuduğunuz şey hakkında tweet girebileceksiniz.
Misal Youtube’da video izlerken hiçbir kesinti olmadan video ile ilgili tweet girebileceksiniz. İlk aşamada her websitesi bu uygulamayı sunmuyor olsa da zamanla kapsama alanı gelişecek. Sadece tweet girmeyi değil aynı zamanda bir haber sitesinde iseniz o haberin yazarının tweet’lerini görme şansınız da olacak. Bu uygulama için 13 pilot site seçildi. Uygulama kısmına gelince orasını çok pratik düşünmüşler. JavaScript ile entegre edilmesi kolay bir uygulama hazırlanmış.
@anywhere ile beraber Twitter dağıtım kanalları açısından kendisini çok geliştirmiş olacak. Kısa süre sonra Twitter’ı heryerde göreceğiz.
2. Olup biteni değil olmakta olanı öğrenin: Twitter
Twitter’in bugünkü popüleritesinin altında yatan fikirden bahsetmek lazım. Twitter gerçek zamanlıdır. Televizyon, diğer haberler, bloglar vs bunların hepsi öyle veya böyle bayat haber verir aslında. Yani Twitter ile karşılaştırıldığında öteki kaynaklar tatmin etmeye yetmeyebiliyor.
Katılmayı istediğiniz fakat kaçırdığınız bir konferans olduğunda, konferans hakkında tweetleyenler sayesinde adım adım kim ne dedi ne yaptı, hangi görsel kullanıldı bunları görebilirsiniz. Bu durumla ilgil yaşanmış bir olayı paylaşayım, ‘American Idol’ isimli bir solo şarkıcı seçmek için TV’de düzenlenen bir yarışmada yarışmacılardan birisi eleniyor. Bu haberi önce stüdyodakiler öğreniyor, haber canlı yayında söylenmeden önce izleyiciler tweeter üzerinden Lacey Brown’ın elendiğini paylaşmışardı. Twitter karşısında televizyonun yenik düştüğü noktadır bu.
Artık izleyiciler birçok olayı vakit kaybetmeden takip etmek istiyor. Akla ilk geleni Oscar ödül töreni… Veya Grammy ödül töreni. Twitter haberleri banttan yayınlayan televizyon kanallarının tahtını sarsıyor diyebiliriz.
3. Medyaya meydan okuyor: Twitter
Twitter, özellikleri gereğince son dakikada olan önemli haberleri paylaşmada medyadan daha önce bildirimde bulunabilme yapısına sahip. Medyada bir haberin aktarılma yolundaki aşamalar, onun gerçekliğini araştırmak, kaynak hikayesi, editörün gözden geçirmesi, yayınlanması gibi bir prosedür zincirinden oluşur. Tweeter’da ise haber yazılır ve gönderilir. Ayrıca medyanın da bir imajı vardır, Her yayınladığı haberde bu imajı, insanların gözündeki değerini düşünmek durumundadır.
BBC Küresel Haber Direktörü Peter Horrocks ile yapılan bir röportajda sosyal medya konusu ele alınmış ve TV ile sosyal medya arasındaki hakimiyet savaşına dikkat çekilmiş. Şirket içerisinde bile Twitter’ın kuruma karşı gelmesini önleme yolunda adımlar atılmak istense de bu konuda pek sert davranmamışlar. Twitter’da bir son dakika haberinin çıkması BBC için net bir zarar teşkil ediyor. Çünkü BBC’nin o haberi gazetelerde, internette, radyoda veya televizyon gibi araçlarla çevrede yayma potansiyelini elinden alıyor. Twitter’ın bu hızlı yükselişinin haber sektörü için engel teşkil etmesinin önündeki tek soru işarti, haberlerin güvenilirliği. Gözümüz kapalı Twitter’da çıkan herşeye güvenmek mümkün mü? Tartışılır…
4. Uluslararası Büyüme
Twitter artık Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca dillerine de çevrildi. Artık İngilizce haricindeki diğer dillerde de tweetler yaygınlaştı. Tweetlerin yarısı İngilizce. 2009’un ilk yarısındaki tweetlerin %66’sı İngilizce. Twitter’ın diğer birçok dilde kullanma olanağı sunması ile kullanım alanı globalde büyüyecek.
5. Daha Fazla Tweet
Twitter bugünkü popülerliğini ünlülerin, medyanın, spor takımlarının Twitter kullanmasına borçlu. Ünlü isimlerin Twitter’ı kullanmaya başlaması ile fanları da bu platforma alıştı. Bir anda Twitter kullanıcılarının sayısı arttı hem de katlanarak. Tüm bu astronomik yayılmaya rağmen niş olarak kaldı. Çünkü sadece belirli bir grup tarafından kullanılan (niş kullanıcı) bir ürün.
Yukarıdaki tabloyu inceleyerek söylediklerimizi kanıtlayalım: Nielsen grubunun yaptığı araştırmaya göre: Twitter’ı yoğun olarak kullanan kullanıcılar %7’lik bir dilimi oluşturuyor. Ve bu kişiler ayda 60 dakiikadan fazla Twitter’ı kullanıyorlar. Bu süre genele vurulduğunda Twitter’da harcanan sürenin %80’ini %7 lik kullanıcı dilimi oluşturuyor. Baracuda Ofisinin yaptığı çalışma da Twitter kullanıcılarının %73’ü 10 defadan daha az tweet girmişler; %34’ü ise ilk girdikleri tweet’i hiç değiştirmemişler.
Bu sebeptendir ki birçok kişi Twitter kullanmaya alışık olmasa da sırf o platformda bulunmak için zorlama olarak hesap açıp birşeyler yazıyorlar hatta Tweet girmeyi unutuyorlar. Genelde şirketlerde önemli pozisyonda olanlar bu tür bir akıma kapılamama başarısızlığına örnek gösterilebilirler. Yurtdışı kaynaklı bir yazıda bu soruna dikkat çekilmiş ve Twitter, Facebook, Friendfeed ve benzeri diğer sosyal medya araçlarına alışmayı, onları kullanmayı beceremeyen yöneticilerden kayıp yönetici jenerasyonu olarak nitelendirmişlerdir.
Farklı fikirler ile Twitter önemli bir bilgi paylaşım hatta dağıtım merkezi olarak önümüzdeki yıllarda evrim geçirerek varolmaya devam edecektir diye düşünüyorum.