Burger King’in #PATATESİNKRALI isimli kampanyasından haberdar olmayan var mı?
Peki burada ne görüyoruz? Markanın bir ürününü ekonomik biçimde nasıl relanse ettiğini görüyoruz. Ünlü kullanılmamış, samimiyet duygusunu arttırmak için konuyu işleyiş biçimi özenle seçilmiş, Pazarlama Genel Müdürü Ümit Bey kamera karşısına geçmiş.
Peki neden böyle bir reklam ve zamanlama olarak şimdi?
Bir ürün ister hızlı tüketim ürünü olsun isterse dayanıklı tüketim ürünü, doğar büyür gelişir ve yaşlanır. Eğer gerekli önlemler alınamazsa zamanla da kaçınılmaz sona doğru yaklaşır, örneğin Türkiye pazarında Nokia.
Pazarlamacılar bu döngüye ‘brand life cycle’ der.
Satış grafikleri düşüşe geçerken şu 3 seçenekten birini seçip ilerlemek zorundasınız:
1. Ürünü sadık müşteri/tüketicilerinize satmaya devam edersiniz ( kar marjını bilemediğim Iphone 6 yaklaşık 3.500 TL’lere satılırken siz evet hangi markaydınız ve pazar payınız kaç?)
2. Ürüne yeni özellikler ekleyerek gençleştirirsiniz.
3. Ürünü başka bir firmaya devredip başka bir konuya odaklanırsınız. (Odağınızı güçlü tutmak için bu da bir çözümdür)
Eğer 2 numarayı seçtiyseniz, siz markanızı canlandırmak ve yola devam etmek istiyorsunuz. Nasıl ki bir Ajda Pekkan veya Seda Sayan markası kendini yeniliyorsa (Evet onlar da bir marka değeri taşıyor..) aynı şekilde her markanın rakipleri karşısında dik durabilmesi, inişe geçen satış grafiğini tersine döndürmek için tazelenmek esastır.
Bu tazelenme bazen içerikte iyileştirme şeklinde olabilir.Eskileri deyimiyle markanın üzerindeki ölü toprağının atılması lazım. Bazen içerik aynı kalır sadece ambalaj değişir, iletişim yaparken formül/içerik odaklı bir iletişim yapmazsınız. Veya aynı anda hem ürün iyileştirme hem de ambalaj yenileme yapabilirsiniz.
BurgerKing’in yaptığı ise, düşüşe giden satış rakamlarının altına yatan nedeni bulduktan sonra eminim çok üzün süre hangi konuda iyileştirme yapabileceklerini görüştüler… Üründe kalite yükseltmeye karar verdiler. Farkı ayırt edecek bir uzmanlığım yok ama vaadin doğru olduğunu varsayalım. Ufak tefek zamanlama problemleri yaşandığını biliyorum.
#patatesinkrali kampanyasının iletişimi için sahada da ürün sunumunda kullanılan patates kartonlarını yeni tasarımla kullanmaya başlamışlar. Fakat zamanlamayla ilgili ufak tefek sıkıntılar var zannedersek, eski ambalaj stokları bitmeyen noktalar halen eski ambalajla devam ediyor.. Kimi tüketiciler bu detaya kadar dikkat etmiş.
Peki tüketici reklamı nasıl buldu?
Samimi bulan var, aksine yapmacık bulan var, özeleştiri yapabildiği için takdir edenler var, hiçbirşey değişmediğini iddia edenler var… Benim gibi anti-fast foodcu, son 2 aydır Burger King aklından geçmemiş olan bir insanı tekrardan bir Burger King kapısının önünden geçirtecek kadar aklıma da markayı ürünü sokmuş durumdalar.
Ben reklam reklamdır diyorum, o kadar başarısız bir reklam olduğu görüşüne de katılmıyorum, takdir yine sizlerindir…
Yazı için araştırma yaparken, ekonomideki BigMac endeksinden hareketle BurgerKing Ekonomisi adıyla kampanya çıktıklarını gördüm, bu fikir orijinal olamayışı sebebiyle beni biraz rahatsız etti, onu da not olarak ekleyeyim.