Google Servisleri

Bugün aklınıza takılan her soru için koşup bilgi aradığınız yer Google. Google’ın hayata geçişi 1998 yılında olmuştur. Aslen Larry page ve Sergey Brin adlı iki Stanford doktora öğrencisi tarafından bir tez çalışması olarak başladı. Amaçları interneti bölümlere ayırmak ve istenilen bilgiye daha kolay ulaşmaktı. Önce Stanford dahilinde kullanıma açıldı daha sonra da sınırlarını bizlere ulaşana dek genişletti.
Google kullandığı teknoloji ve kullanıcı arabirimi tasarım ile rakiplerinden çok farklıdır. Diğer arama motorları anahtar sözcük ararken Google Pagerank denilen bir teknolojiyi kullanır. Pagerank sisteminde Google Türkiye Pazarlama Direktörü Mustafa İçil’in bile bilmediği, formülü açıklanmayan bir sürü etken varmış.

Google’ın diğer ürünlerinden haberdar olmayan, sadece arama motoru olarak kullananlarımız çoktur. Bu sebeple yazımda Google’ın daha az bilinen servislerini kısaca sizlere tanıtacağım.


www.google.com/trends

Aradığınız bir kelimenin veya kelime grubunun hangi zaman aralığında kaç kere arandığını gösteren bir Google servisidir. Site bizlere çizgi grafiği ile trendleri gösterir.

Mesela Hadise yazıldığında ortaya çıkan grafiği sizlerle paylaşmak istedim.

2005 yılının ortasına kadar Hadise kelimesi hiç aranmazken 2005’in ikinci yarısından sonra Hadise kelimesi aranmaya başlamış. Arama sonuçlarında bize aramaların zirve yaptığı noktalardaki önemli olaylar yani zirvenin sebebi de veriliyor. 2008’in ikince yarısında Hadise’nin Eurovision’da Türkiye’yi temsil haberi ile arama motorlarında hit olduğunu görebiliriz. Sonraki zirve de Eurovision’da “Düm Tek”i seslendirmesi sonrasında oluşmuştur.
Ayrıca ülke/şehir gibi kategoriler belirleyerek arama kriterlerinizi daraltma böylece daha net bir sonuç elde etme imkânınız var. Google Trend servisi, yalnızca Google arama motorunda aranılan kelimelerin istatistiklerine ulaşmanıza değil, ziyaret edilen web sitelerin tirajlarını çizgi grafik halinde görmenize de imkân tanır. Mesela arama çubuğuna sozluk.sourtimes.org yazarak sitenin tirajını görmek mümkündür.
Ayrıc aranan kelimeyi en çok googlelayan ülke, şehir ve arama yapılan diller de sonuçlar arasında bulunuyor. Mesela Hadise yazdığım zaman bölge olarak en çok Türkiye daha sonra Belçika ve Hollanda’nın Hadise yazıp arama yaptığını görüyorum. Şehir olarak da En başka Erzurum sonra Diyarbakır geliyor. Aynı şekilde en çok hangi dilde arama yapıldığını görmek de mümkün.

www.google.com/alerts

Bu servis seçmiş olduğunuz konuda, sizin yerinize dünyadaki bilgi servislerini, blogları, haber sitelerini, web sayfalarını inceler, ilgi alanınıza girenleri inceler ve tarama yapar. Bu tarama sonucunda sizing kriterlerinize uyanları mail olarak sizlere geçer. Google Alerts’de aramak istenilen bilgi filtreler yardımı ile netleştirilebilir ve fazlalıklardan arındırılabilir.

Örnek vermek gerekirse ENSO hakkında bloglarda yazılan yazılar mail adresime gelsin istiyorum. Süre olarak da haftada bir iletilmesini istiyorum.

Tüm seçimleri yaptıktan sonra haftada bir mail adresime enso ile ilgili çıkan haberler gelmeye başlıyor. Arama kriterlerini ben blog olarak seçtim fakat haberler, internet, gruplar ve hepsi gibi seçeneklerim de mevcut. Ayrıca mail halinde gelmesin RSS olarak gelsin derseniz o da mümkün. Zaman dilimi olarak da haftalık veya günlük gibi iki opsiyon sunuyor size Google.

docs.google.com
Google doküman servisi, web tabanlı bir Word dosyası gibidir veya Excel gibi. Online olarak çalışmanızı sağlar ve bir dökümanı bilgisayarınıza indirmeden birçok farklı yerden son güncel haline erişerek ekleme yapmanızı sağlar. Bu dokümanı paylaşmak istediğiniz kişileri belirlediğinizde, o kişilere erişim hakkı vermiş bulunursunuz. Güvenli bir ortamda bilgilerin saklanması, her zaman her yerden erişim sağlanması ve yazı üstünde oynama yapılabilmesi, kimlerin dökümana erişebileceğini belirleme imkanınız olması bu hizmetin avantajıdır. En güzel yanı ise sürekli gelişmekte olması ve sizin güncelleştirmeler peşinde koşmanızı gerektirmemesidir.

scholar.google.com.tr

Yazımda özellikle Google’ın bu servisine yer vermek istedim. Araştırma gerektiren bütün derslerimde her zaman için başyardımcım olmuştur. Akademik makalelere her zaman her yerde erişme imkanı bulacaksınız. “Google Akademik” olarak Türkçe dilindeki akademik makalelere de erişme şansınız var. Aynen seyhan.library.boun.edu.tr adresindeki gibi hatta biraz daha detaylı bir arama yapabilirsiniz. İstediğiniz kelimeleri aramaya dahil edip, aramada çıkmasını istemediğiniz kelimeleri de belirtebilirsiniz. Ayrıca yazar, yayın evi, basım tarihi ve konu şeklinde de bir alan belirleyebilir ve aramalarınızı bu şekilde yapabilirsiniz. Denemek için Kotler yazdığımda, pazarlamanın babası “Philip Kotler” ve kitabı “Principles of Marketing” ikinci sırada belirdi. Siz de birkaç arama yapmayı deneyin, bu arama motorunun size büyük faydası dokunacak, göreceksiniz.

www.google.com/calendar

Gününüzü planlamak bir işkenceye dönüşmesin, unutkan arkadaşlarınız 2’deki toplantıya gelmeyi unutmasın diye Google bu servisi sizlere sunuyor. Bu hizmet sayesinde programınızı arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Cep telefonundan programınıza erişebilirsiniz. Benim en sevdiğim özelliği ise buluşma veya toplantıları unutma ihtimalinize karşı belirlediğiniz saatte (örn: 1 saat önce) e-mail veya rss ile size ve diğer katılımcılara hatırlatıyor. Hatta cebinize sms olarak da hatırlatma geçebiliyor. İnternetiniz yokken çevirim dışı erişimle de programınıza erişebilirsiniz. Ve tüm bu hizmetler ücretsiz.

Google son kullanıcılara bir çok ürün sunmanın yanı sıra, özellikle yazılım geliştiricilerin kendi uygulamalarında Google ürünlerinden faydalanmalarını ve Google ‘ a entegrasyonlarını sağlamaları için bir çok farklı servisi de hizmete sunmuştur. Bu servisler ile yazılımlar entegre edilerek bir çok google hizmetinden yararlanabilirsiniz. Konu ile ilgili geniş kaynaklardan birisi de Türkçe içerikli bir blog olan www.misjournal.com adresidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.