Ambient Advertising (Ortam Reklamı)

Çok düşük maliyetli ama çok hoşuma giden bir reklam, Electrolux elektrikli süpürge reklamını görüyorsunu yukarıda…

Ambient reklamı olarak kulağı en az tırmalayıcı biçimde çevirdiğim reklam türünü kısaca özetleyen ve örneklerle zenginleştiren bir yazı oldu bu.

Ambient reklamı ilk önce İngiltere kökenli mecralarda kullanılmıştır. Daha sonra da reklamcı jargonuna eklenmiştir. Daha önceki bir yazımda MiniCooper’in yılbaşı sonrasında Hollanda’da yapmış olduğu çok başarılı bulduğum bir reklam örneğini sizlerle paylaşmıştım. Bu reklam hem Guerilla hem de Ambient kategorisinde değerlendirilebilir.

Ambient reklamın temel özellikleri şöyledir:

  1. alışılagelmiş medyanın haricinde yapılır ve hiç beklenmeyen yerlerde ve objelerde olur.
  2. yenilikçidir, görenin durup bakmasına sebebiyet verir, hayal gücünü ayaklandırır.
  3. içinde bulunduğu ortamla özdeşleşir ve bu şekilde dikkati çeker.
  4. yayılması için tek kanal WOM yani ağızdan ağıza pazarlamadır.

Otopark fişinin arkasında bir reklam, golf sahasında deliklerin içine koyulan reklamlar, otobüste tutunmak için olan aparatların üstündeki reklamlar da ambient reklam kategorisine girerler.

Aynı zamanda devasa boyutta resimleri bina duvarlarına koymak, sıcak hava balonu ile bir sloganı gökyüzünde gezdirmek veya yansıtma yoluyla yapmak gibi farklı teknikler de bu türe dahildir.

Ambient reklam, beraberinde kendi yıkımını da getirir. Bir defa yapılan bir uygulama alışılagelmiş hale döndüğünde, içindeki heyecan vericilik azalır ve söner.

Guardian, 1997

Ambient reklamın gerçek etkisini ölçmek zordur. TV ve basının ilgisini de üstüne çektiği için daha geniş bir etki alanına sahip olur.

Sunday Business, 1998

Ambient Rekalmın diğer reklam türlerine göre olan avantajı, bütçeyi çok yormaması, yani çok uygun maliyetli olmasıdır. Yapılan deneyler sonucundaki çıkarımlara göre insanlar, alışılagelmiş mecralar yoluyla kendilerine ulaşan mesajlara yani reklamlara bir yerden sonra alışıyorlar ve bunlara çok fazla dikkat etmiyorlar. Eğer müşteriniz 5 saniyelik kısa hafızasına ürününüzü veya markasını alıp 5 saniye sonunda bunu unutuyorsa uzun vadede markanıza bu reklamın getirisi olmaz.

Fakat insanlar bunun bir alışık olmadıkları bir yoldan kendilerine ulaşması durumunda daha fazla ilgi gösterirler. Çünkü kendilerine kalkan olarak kullandıkları filtrelemeye maruz kalmaz bu reklam. Bu sebepte hem geniş bir kitleye ulaşım sağlanır hem de etkili bir tek yönlü iletişim sağlanmış olur.

Geleneksel reklama artık kayıtsız kalan müşteri kitlesinin hem eğlendirip hem de o anlamadan reklamdaki mesajın beyne sızmasını sağlayacak çok güçlü bir reklam türünden bahsediyoruz. Hem de maliyeti çok düşük! Yaratıcılığın ön planda olduğu bu reklam türünde çok yaratıcı bir fikir ile ortaya çıkıldığında birçok televizyon kalanında yer almak işten bile değil… Bu türü verimli kullanmak artık marka yöneticilerine, pazarlama departmanına düşüyor.

Yabancı reklam ajansı Cossette West ‘in yapmış olduğu bir uygulamayı gördükten sonra ambient reklamı bir yazı formatına getirerek incelemek istedim. Cossette West, “alışveriş başaşağı oldu”  sloganı ile ortaya çıkarak GAP için bir uygulama gerçekleştirdi. 10 Kasım 2009’dan itibaren GAP mağazasında herşeyi baş aşağı çevirerek aşağıdaki bir ambient reklama imza attılar.

Ambient reklamı yazıyla anlatmak bir yerden sonra saçma kaçacağı için birkaç örnek vermenin daha faydalı olacağını düşünüyorum.

‘Kimileri için bu Bay Everest. Engellilere daha çok kolaylık sağlanması için destek çık.
Amerikan Engelliler Derneği www. adanet.org’

Yukarıdaki fotoğraf da yine çok beğendiklerimden birtanesi, Venedik’te Venedik Kumarhanesi’nin vermiş olduğu bir reklam.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.