Reklam Briefi Nasıl Verilir?

Brief verirken bu noktaların her birinin altını sağlam biçimde doldurmak gerekir. Örneklerle gideceğim..

1. Reklamın amacı ne?

Üretici tarafından bilinçli olarak yönlendirilmiş, biçimlendirilmiş bir iletişimdir. 

Ürünün özelliğini öne çıkartmak: Bingo yumuşatıcılarının yenilenen formülü ve yoğun kokusu Reklam Linki
Çocuk bezinin emiciliğinin iletişimi Reklam Linki
K
urum olarak gerçekleştirilen sosyal sorumlulukları duyurmak Reklam Linki

2. Reklam kimi etkileyecek?

Reklamın hedef kitlesi kimdir, kimler izlesin, dinlesin, okusun istiyoruz?

Örneğin, anneleri, çocuklar, genç kızlar,  25 yaş altı cep telefonu kullanıcıları, A+ 35-50 yaş grubu kadınları, sigara içenler gibi düşünülebilir.

3. Rakipler kimdir ve neler yapıyorlar?

Reklamı oluştururken asla gözardı edilmemesi gereken unsurladan biridir. Bizi bu reklam briefini vermeye teşvik eden şey nedir, yani rakipleriminiz ne konuda iletişim yapıyorlar, biz onlara kontratak yapacaksak rakibi analiz etmekte büyük fayda var.

4. Bizim öne çıkartmak istediğimiz söz veya vaadimiz nedir?

Reklamın vurucu, ikna edici bir noktası bulunması lazım. 

Basit bir cümle olmalı hatta birkaç cümleden fazla olmamalı. Genellemelerden uzak durulmalı. Mesela Sahibinden.com online alışverişlerin basitçe, hızlıca ve bilgi güvenliğini koruyarak yapılmasını sağlayan bir araçtır. gibi..

5. Bu vaadin altını nasıl dolduruyoruz?

Burayı müşterilerden alınan geribildirimlerle, markanın kişiliğinin tanımıyla, markayı konumlandırdığımız tagline ile, logo ve website adresi gibi zorunlu ögelerle doldurabiliriz.

Ama özellikle yapılan kantitatif veya kalitatif araştırma sonuçları veya müşterinin ağzından alınan sözler gibi net data ile desteklemek şiddetle önerilir:

Havayolu şirketleri için vaktinde kalkış oranı, organik ürünler için sertifikalar, kaliteli üretim için ISO sertifikaları, İsviçreli biliminsanları ( Nedense bilimadamları demeyi tercih ediyoruz, bu gidişle bilim kadınlarının sektörde tutunması zor..), %100 kanıtlanmasa da aramızdan biri olduğunu düşündüğümüz Ayşe Teyze’nin referans olması, veya kapı açılır açılmaz Calgon ekibini gören yan komşu örneğinin tecrübesi.

6. Reklamın tonu ne olacak?

Markanızın herşeyden önce bir kişiliği olmalıdır. Pazarlamada reklam tonu denilen şey, reklamda marka hakkında ne söylediğinizden ziyade onu nasıl söylediğinizdir.

Seçilen kelimeler, gramer ve stil sizin tonunuzu belirler. Arkadaş canlısı bir yaklaşım istiyorsanız yumuşak bir ses tonu kullanabilir, çok resmi olmayan bir metin ve gramer kullanımını benimseyebilirsiniz. (Ör: Çocuk konuşması veya gençlerin konuşmaları) Fakat kendisini konusunda uzman ve tecrübeli olarak tanıtmak isteyen bir firma iseniz profesyonel bir stille, gramer kurallarına uyarak ve daha resmi bir dil kullanımına gidilmelidir.

Mesajların reklam hedeflerini gerçekleştirebilecek şekilde kodlanmasında Haluk Gürgen (1990), hitap etme ve mesajın yapısal özelliklerine dikkat çeker. Seslenme biçimi, mesaj “tarzının” seçilmesi ve “metin yaklaşımı” mesaj açısından verilmesi gereken önemli kararlardır. Bu noktaların tümü, “çekicilik (appeal)” kavramında toplanabilir. Çekiciliklerin (appeal) belirlenmesi ve seçilmesi, reklam etkisi ile doğrudan ilişkilidir. Çekicilikler, bu anlamda etkileyici mesajın temel odağını oluşturur. Çekicilik, ürün ya da marka reklamcılığında tüketicinin örtük arzularını uyandıracak bir gereksinimi reklam mesajına taşıyarak alıcıların ilgilerini, güdülenmelerini reklam aracılığıyla kışkırtan bir öğedir. Referans

 

7. Reklamda mutlaka olması gerekenler neler?

Bulaşık süngeri,  çocuklu kadın, halk, Cellocan antenleri gibi. ürünü kullanımının gösterilmesi (yeni pratik aç/dök sistemi reklamı ise) gibi..

8. Reklamda asla olmaması gerekenler neler?

Kadın, 18 yaş altı oyuncu, enteller, kıyaslama,

9. Reklamı gören ne düşünsün / hissetsin / yapsın?

Gülsün, düşüncelere dalsın, duygulansın, bunca zamandır neden A marka’yı denemediği için pişman olup hemen araştırsın, o kadar canı çeksin ki hemen gidip en yakındaki market/bakkaldan ürünü temin etsin!

10. Prodüksiyon bütçesi nedir? Medya bütçesi nedir?

Prodüksiyon bütçesi herşey olabilir.. Medya Bütçesi de ona oranlı olsa mantıklı olur 🙂

11. Zamanlama?

Kreatif ajanstan beklenen işin zamanlaması nedir? Hatta alt kırılımlarla:

  • İlk kreatif çalışmaların alınması, basit taslatlarla fikrin anlatılması)
  • Revize kreatifin alınması, yarı ebatında, renkli,elde veya bilgisayarda çizilmiş)
  • Kreatifin final sunumu, bir önceki rounddaki speclerle
  • Kreatif ve meyda sunumu, 1-1 ebat ve full renkli elde veya bilgisayar ortamında çizilmiş.
  • Dijital, print, video veya hangi formatta ise materyalin yayıncıya veya yayımcıya iletilmesi. Bazı durumlarda ise medya satınalmaya iletilmesi (Bu konu mecradan mecraya değişebiliyor, aman dikkat)

Şeklinde kabaca 11 temel başlık altında toplamış bulunuyoruz. Çok uzun bir yazı oldu, okuduğunuz için teşekkürler, kapanış olarak da Garanti’nin eski ama sevdiğim bir reklamını paylaşarak kapanışı yapmak isterim:

Garanti

“Reklam Briefi Nasıl Verilir?” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.