Reklam aynası

Sizlerle çok yeni olmayan ama yeni yeni yaygınlaşan bir reklam aracından bahsedeceğim. Ayna… Orta ve yüksek sınıfa hitap eden kimi mekanlarda kullanıldığına şahit olanlar olmuştur. Ben kendimden bahsedeyim. Mid point isimli mekanda yemeklerimizi yedikten sonra lavaboya girdim. Elimi yıkamak için aynaya yaklaştığımda sensör sayesinde beni fark eden aynada bir görüntü belirdi. Işıklarla şöyle bir yazı çıktı. Farklıydı dikkatimi çekti. ‘Buraya reklam verebilirsiniz! Telefon . . . ‘
Daha önceden fethedilmemiş bir topraktı aynalar. Lavabo evyesinin içine kadar reklamcılar istila etmişleri ama ayna hakikaten aklıma gelmezdi. Lavabonun içi derken Cevahir AVM’deki lavabo evyesinin içinde dökülmüş bir saçı andıran siyah çizgi görüyorsunuz. Su atıyorsunuz fakat geçmiyor. O sırada Revivogen markası gözünüze çarpıyor, Lavaboya dökülen saçlardan bunaldınız mı? gibi bir tümce ile mesajını iletiveriyordu.

Lavabolar kadar farklı olmasa da, bence reklam aynası kesinlikle rabet görecek ve zamanla da alışacağımız hatta rahatsız olabileceğimiz bir reklam aracı olarak görüyorum.

Biraz araştırdım, Bena Medya Pazarlama bu kampanyaları yürütüyormuş. Ve Ocak 2009da başlamışlar. Ben MidPoint’te rastladım. Bunun dışında Mirror, Cafe De Paris, Sahan Restorantları, Bebek Kahvesi, belgo, Ghetto, Blackk, Al Jamal, It’s a Joke ve Salomanje’de de kullanılıyormuş.

Carte D’or ve Unilever bu yolla reklam vermeyi deneyen firmalar arasındaymış.

Sadece yakınlaştığınızda sensöz sizi fark ettiği için uzaklaştığınızda ayna yine ayna görünümüne kavuşuyor. Bu sayede turnike mantığı ile reklamın kaç kere gösterildiğini yani kaç kişiye ulaştığınızı rakamsal olarak elde etme imkanınız da var.

Derslerde, seminerlerde hep şunu duydum: ‘Reklamın satışla pozitif etkisi’ Doğrudur tabi ki de reklamın satışa pozitif etkisi vardır fakat bu etki hiçbir zaman ölçülemez. Belki o sırada rakip fiyatları artmış o yüzden sizin ürününüze talep artmıştır. Bunu tam olarak ölçemeyiz. Bu sayede en azından reklamın kaç kişiye ulaştığı konusunda bilgi sahibi olabiliriz.
(Not: Ben olayı incelemek için aynaya yaklaşa uzaklaşa elimle sensörün yerini keşfetmeye çalışırken 5 kere aktive etmişimdir, bir kişiyi tekrar tekrar sayma gibi bir hata da kaçınılmaz.)

Mesela bu Midpoint Beyoğlu erkekler tuvaletindeki ayna:

Burası da yine Midpoint… Uzaktan böyle:

Aynaya yaklaşınca da hop böyle:


Bence bunu çok zekice kullanmak lazım. Hazır daha yeni iken her gören inceleyecektir. Böylece reklamın amacı olan müşteriye ulaşma kısmında en verimli zamanlar bu zamanlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.