Flashmob Nedir?

Flashmob Nedir?

Flashmob,bir grup insanın, halka açık mekanlarda ani bir şekilde toplanıp, kısa süre boyunca sıradışı, ilgi çekici bir aksiyonda bulunup daha sonra ise tekrar kalabalığa karışarak gözden kaybolmasıdır. Wikipedia’nın flashmob için verdiği tanım bu şekildedir.

Flashmob farklı markalar tarafından kullanılmakta. Genelde üniversite öğrencileri bu tip çalışmalarda yer alıyordu çünkü zamanları boldu.

Fakat artık Halkla İlişkiler departmanları veya şirketleri (PR) bu konularla ilgileniyor ve daha senkronize çalışmalar ortaya çıkartıyorlar.

Markaların iletmek istedikleri mesaj için insanların gözüne girmeye çalışması zorlaşıyor. Ayrıca tv, dergi veya radyo gibi medya kanallarında var olmak da bütçeleri sarsıyor. Durum böyle olunca neden insanların kendi özgür iradeleri ile bir reklamı izlemelerini, hatta arkadaşları ile paylaşmalarını istemeyelim diyen PR’cılar bu işe el attılar.

Bu amaçla PR’cıların izlediği yol, videolar çekip bunları youtube gibi video paylaşım sitelerin koymak ve çılgınca internet üstünde bunu yaymak oldu. Sokakta durup el ilanları dağıtmaktansa kısa bir süre için insanlar tarafından merakla ve şaşkınlıkla izlenen bir kısa gösteri yapmak daha yaratıcı. Reklamcılığın bu dalına ait güzel örnekler H&M (giyim) ve T- Mobile (mobil operatör)’e ait. Bir diğer grup da Sound of Music filmdeki Do Re Mi şarkısıyla dans ediyor.

Sound of Music – Do Re Mi

H&M Çocuk – San Francisco, Union Meydanı

T-Mobile, Londra Tren İstasyonu

Bunlara en son eklenen 27 Mart Cumartesi günü San Francisco, Union Square’de H&M tarafından düzenlendi. Çocuk giyim ürünleri yelpazesini vurgulayan bir dikkat çekme etkinliğinde bulunuldu. Aniden gelişmiş gibi gözüken toplamda 4 dakika sürek bu görsel aktivite sosyal paylaşım sitelerinde yer aldı. 2 günde, 28 bin kişi tarafından izlendi.

Flashmob’un tanımına göre bu tür etkinliklerin ön provası yapılmadan gerçekleştirilmesi gerekir fakat H&M’in çalışmasında prova yapıldığı çok belliydi, sosyal medyada kimileri bu duruma tepki gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.