Windows Live Services Özel Gösterimden Notlar

Yazarlarımızdan Koray Kocabaş ile 21 Haziran 2010’da Microsoft Ofisinde gerçekleşen bir tanıtıma katıldık bugün. Özel gösterimde Messenger, Hotmail ve Skydrive adına yapılan yeniliklerden bahsettiler. Bugünkü tanıtımda davetiye alan 91 kişiten 17 kişinin katıldığı için yaklaşık 25 adet pizza sahiplerine kavuşamadı.

Görünüşe göre tanıtım beklenen ilgiyi bulmadı diye düşünüyordum fakat ikinci günde telafi edilerek 2 günün toplamında 100 kişiye yakın katılımcı bu etkinliğe katılmıştır. Şu anda bu geliştirilmiş versiyonun demosunu  400 kadar kişi görme/kullanma şansına erişmiş durumda. Microsoft adına umarım ki yarınki tanıtım daha kalabalık olur. Şimdilik yapılan yeniliklerle ilgili aldığım notları paylaşayım:

MESSENGER

  • Görüntülü konuşma esnasında fotoğraf paylaşabilme
  • Seçili kişiler için özel olarak çevrim dışı görünebilme
  • Tam ekran, HD kalitesinde görüntülü konuşma yapabilme
  • Bir resim albümünü olduğu gibi paylaşabilme
  • Görüntülü konuşma yaparken aynı esnada pencerenin altında thumbnailleri gözükecek şekilde fotoğraf paylaşabilme
  • Messenger’in desteklediği video paylaşım sitelerinden bir link mesaj olarak atıldığında, herhangi yeni bir pencere açmadan, konuşma penceresinin yanında açılan kısımdan videoyu izleme (durdur başlat vb. opsiyonları da mevcut)

Messenger açıldığı zaman, tam ekran haline getirildiğinde sol tarafta bir kolon şeklinde standart olarak kullanıcıları görüyoruz. Sol kısımda ise sosyal ağlardaki status güncellemeleri görmek mümkün. Son eklenen fotoğraf albümleri ve videolara facebook veya friendfeed sayfalarına girmeden açık olan pencere üstünden erişebiliyorsunuz. Ayrıca o eklenenlerin altına yazılan yorumları görebiliyor, sizin yazdığınız yorumları da ilgili sosyal mecra kanalına otomatikman taşıyorsunuz.

Kimi ufak detaylara da önem verilmiş olması hoş. Mesela bir fotoğraf albümü ekleyen arkadaşınızın fotoğraf albümünü seçince tam ekran sırayla hepsini görebiliyorsunuz. Ve resimleri izlediğiniz slide-showumsu görüntüde arkaplan renkleri fotoğraftaki hakim renge göre değişerek göze hitap ediyor.

Güzel haber, bu servislerin hepsini iPhone uygulaması olarak da sunacaklarmış.

HOTMAIL

Hotmail’le ilgili olarak Microsoft tarafına ulaşan istekleri değerlendirerek yapılan yenilikler anlatıldı.
Spam maillerden rahatsız olan kitle için spam olarak tabir edilen birçok kaynağa kişilerin o veya bu sebeple kendi arzuları ile maillerini veriklerini, bu sebepten gelen mailleri spam değil gri mail olarak adlandırdıklarını belirtti Emre Tok.

Benim Hotmail’i kullanmamamın en önemli sebebi, kuralları kendi isteğime göre oluşturmama imkan vermeyen basit bir mekanizması oluşuydu. Kullanıcı dostu olacak şekilde basit bir kategorileme mekanizması oluşturmuşlar. Bir nevi kural. Mesela futbol.com’dan gelen mailleri, Abonelikler adı altındaki bir klasöre otomatik olarak toplama veya sosyal ağlardan gelen bilgileri Sosyal Ağ klasörü altına toplamak gibi kısayollar oluşturmuşlar. Geliştirimeden önceki versiyonda, A’dan gelen mailin B’ye otomatik olarak forwardlamasını mümkün kılacak bir mekanizma  yoktu. Yenisini inceleme fırsatı bulduğumda ilk bakacağım şey o olacak.

Sosyal ağlarda aktif olan ve zamanı değerli olan kişilerin hedeflendiği bir diğer özellik de, mail kutunuzdan flickr’daki bir albümü görebiliyor ve gönderebiliyorsunuz.

Bir diğer uygulama da facebook chat mantığına benzer biçimde hotmaili browser’dan açtığınızda, yukarıdaki bir tab ile messenger listenize ulaşabiliyor, kişilerle, açılan minik tablarda konuşabiliyorsunuz. İsteyenler için offline gözükme özelliği de konulmuş.

Eskiden mail ile 5-10 fotoğraf gönderildiğinde veya alındığında hepsi attachment olarak gözükürken artık thumbnail şeklinde minik görselleri bulunacakmış.

SKYDRIVE

Google Docs mantığı ile çalışan bir düzen. Kullanmakta olduğunuz bilgisayarda Powerpoint yüklü olmasa dahi skydrive üzerinden görüntüde bir kayma olmadan, normalde ppt açınca ne görüyorsanız o şekilde bir görüntü ile temel değişikliklerinizi yapabileceğiniz bir platform sunuyor. Font değiştirme, slayt ekleme çıkartma haricinde çok detaylı işlemler yapamıyorsunuz ama acil durumlar için iyi bir servis.

PHOTO FUSE

En can alıcı nokta burası. Bazen grup fotoğraflarında 3-4 deneme yaparsınız ama her seferinde bir kişinin gözü kapalı çıkar veya konuştuğu için ağzı açıktır vs. Bu özellik sayesinde , 5 kişinin poz verdiği bir fotoğrafta düzgün duran pozları seçip hepsini kombinleyebiliyorsunuz.

Misal 1. fotoğraftaki A kişisinin ve 3. fotoğraftaki B kişinin düzgün yüzlerini 5. fotoğraftaki hatalı pozun yerine koyup, tamamen pürüzsüz bir pozlama yakalama şansına erişiyorsunuz. Veya bir tarihi binası çekerken önünüzden geçenler oluyor. Birinde düzgün aldığınız kısmı ötekinde birileri yürüdüğü için çekemiyorsunuz.

Photofuse soruyor, seçtiğin bölgeye hangi görüntüyü koyalım hangisini istersin?

Bunun için gerçekten takdire değer bir emek harcandığını düşünüyorum. Sunulan bir diğer özellik, iPhoto sayesinde aşina olunan fotoğraflarda yüz tanıma özelliği. Ama PhotoFuse tamamiyle yeni, yani photoshop’un aile düzeyine indirgenmişi denilebilir. Phofofuse hakkında detaylı bilgi isteyenler buradan bakabilirler.

Özetle Windows Live 7 yeni versionu ile sosyal paylaşım ağlarını servislerine entegre ederek gelişen trendlere ayak uydurma açısından başarılı bir adım atmış bulunuyor. Fakat Hotmail’in Outlook’a entegre olması için bir sonraki güncellemeyi umutla bekliyor olacağız gibi gözüküyor.

Ayrıca Mac versiyonu da çıkacakmış, beklemedeyiz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.