Coca Cola LIFE & Pepsi TRUE

Coca Cola Life, 5 yıllık bir R&D sonucu olarak  Haziran 2013’te Arjantin’de lanse edilen bir ürün çıkarttı. Sanıyorum kısa süre içinde Türkiye’ye de gelecek. Eğer rüyamda görmediysem Migros’a özel olarak Coca Cola Life çıktı diye radyoda duydum (14.10.2014)

Peki nedir bu ürünler? Neden yeşil renkliler? Neden şimdi çıktılar?

COCA-COLA LIFE

Coca-Cola Life iddia edilene göre tamamen doğal, düşük kalorili (100ml’de 42 yerine 27 kalori varmış yani %35 daha az) gazlı bir içecek, ambalajı ise tamamen doğal malzemelerden doğada çözünebilir şekilde üretilmiş.

İçecek, doğal şeker ve stevia kökenli bir muadil tatlandırıcı kullanılarak üretilmiş.

Lansman ilk önce Arjantin’de yapıldı demiştik, işte lansman ve reklamı şöyle: “İÇİNDEKİ DOĞALLIĞI KEŞFET”

http://youtu.be/yRqUTA6AegA

Ürünün Arjantin’deki tanıtım sayfasında doğal şeker ve stevia kombinasyonu ile yapıldığı yazıyor. Ürünün etiket bilgilerinde ise ne stevia ne doğal şeker sadece “Şeker” yazıyor. Türkiye’ye girdiğinde etikette ne yazar, yönetmelik nedir bunları incelemek lazım.

Şu anda Türkiye’de üretilen Coca Cola Light’ta ve Cola Zero’da tatlandırıcı olarak Aspartam kullanılıyor. Aspartam maddesinin sağlığa zararları bir çok deney ve makale ile kanıtlanmış durumda fakat bunu araştırıp bilinçlenenler çok az. Aspartam hakkında yazımı tamamladığımda buradan okuyabilirsiniz. Kola pazarında ilk defa tatlandırıcı olarak laboratuvar ortamına elde edilen yapay tatlandırıcı aspartam yerine bitkiden elde edilen stevia kullandıkları için bu sloganla çıkış yapıyor:

SWEETNESS FROM NATURAL SOURCES
LOWER CALORIE

PEPSI TRUE

Pepsi True, Coca-Cola Life’ın muadili. Mesajlar tamamen aynı. Fakat Pepsi ambalajın arkasını iletişim mecrası haline getirmiş (ki bence çok akıllıca) ve farkları madde madde yazmış:

Gerçek Kola Tadı

  • Mısırdan elde edilen fruktoz şurubu yok
  • Yapay tatlandırıcılar yok
  • Daha düşük kalorisi (Mainstream orijinal Pepsi’ye göre)
  • Daha az şekerli (Mainstream orijinal Pepsi’ye göre) (%30 daha az)
  • It’s Delicious / Çok Lezzettli

MARKETING

İki ürün de çok net greenwashing yapıyor. Greenwashing?

PR ve tüm pazarlama kampanyalarının firmanın ürünlerinin, amacının ve politikasının çevre dostu olduğu yönüne yapılması ve bunun bangır bangır yapılmasına denir. Beyin yıkama gibi yeşil yıkama/ yeşile boyama.

http://www.youtube.com/watch?v=Qdwlv4hzbDY

 TÜKETİCİ GÖZÜYLE

Yeşil ambalaj mı? Focus grup yapmaya bile gerek yok, kendinize sorun yeşil rengi neyi çağrıştırıyor size? Ağaç, bitki, orman, doğal, saf, doğa dostu ürün, etik. Yani zavallım tüketicime zarlar hep hileli, bu ürünlerin çok doğal, sağlıklı olduğunu zannedecek.

Yabancı basında birçokları tarafından bu iki oyuncunun bu hamlesi etik olmamakla suçlanıyor, ki buna ben de katılıyorum.

SATIŞÇI GÖZÜYLE

Amerikan halkı, İngiliz halkının aksine sıfır şeker veya sıfır yağ içerdiği iddia edilen ürünlere karşı çok şüpheci yaklaşıyorlar. İçerisinde çok fazla kimyasal/yapay madde bulunduğuna inanıyorlar. İnanmasınlar da ne yapsınlar obezite almış yürümüş. Ve gazlı içecek satışlarında bir düşüş başlamış!!

E senin tüketicin şekere bağımlı olmuş. Kola içmeden yapamıyor. (Lütfen deneyiniz, şeker bağımlısı olup olmadığınızı anlamak için hiç bir yapay tatlandırıcı almadan, sadece meyvelerden alınan doğal şeker serbest olacak şekilde 10 gün diyet yapın, denek olun bakalım dayanabilecek misiniz?) Diyet kolalar da zararlı. Ne yapılacak? Artık ikisinin ortası var, ne çok kalorili ne de 0 kalori sağlığa zararlı kimyasal yok 🙂 Bence bu tamamen bir orta fiyat stratejisinin alınıp marketinge uyarlanmış hali.

Pazarın yüzü güldü haydi bakalım.

NEDEN ŞİMDİ?

  • Elimde ABD Nielsen datası yok ama internette okuduğuma göre Amerikan pazarında Coca Cola’nın satış ivmesi artık düşüyormuş.
  • Pazar genelinde organik ürünler, doğal ürünler yeşil ambalajlara bir yönelim ve bilinçlenme var
  •  Eğer hedef kitleniz yeniliklere açıksa, yenilikçi olmak her zaman bir marka için en önemli değerlerden biridir.
  • Life ve True ile artık hedef kitlenize yeni katılımcılar olacak, kolayı sağlıksız bulanlar da artık sizin hedef kitleniz olacak.

American Beverage Association (Amerikan İçecek Derneği)’nin Eylül 2014 tarihli bir açıklaması şöyle bir hedefi açıklamış:
Halkımızın içeceklerden aldığı kalori miktarını 2025’e kadar %20 azaltmayı hedefliyoruz. Coca Cola ve Pepsi’nin bu yaklaşık %30 az kalorili yeni cicilerini lanse edişi de bu tarihlerden 1 sene önce gerçekleşiyor.

Peki Stevia ne kadar doğal? Bu ürünler Türkiye’de üretildiğinde etiket yönetmeliğine göre içeriğinde ne yazacak merakla bekliyorum. Çünkü araştırmalarıma göre Stevia bitki olarak sağlıklı ama Stevia Yaprağının Özü (Pepsi’de kullanılan için Stevia Leaf Extract deniliyor) ne kadar saf bilemiyoruz. Katkı maddesi veya bir başka işlemden geçirilip ekonomik ama sağlığa zararlı bir hal alır mı henüz bunu bilemiyorum, ama araştıracağım..

Stevia konusunu araştırıp yayınladığımda buradan okuyabilirsiniz.

 

“Coca Cola LIFE & Pepsi TRUE” üzerine bir yorum

  1. Merhabalar,

    Migros’a özel olan ürün Coca Cola Lime. Yani misket limonu aromalı olan kola. Bununla maalesef ilgisi yok. 2015 içinde de Türkiye’ye getirileceğini sanmıyorum.

    Coca Cola’nın İngiltere’de Splenda ile hazırlanan Coke Light çeşidi vardı ama o da buraya getirilmedi. Aspartam ile işi ucuza halletmek varken neden Splenda’daki sukraloz ve Stevia ile uğraşsınlar ki, gerek yok. Nasıl olsa burası çöplük, buraya her türlü ürün gider.

    Coca Cola Life üzerine bir haberden sonra bu yazıya rastlamışken bir yorum yapayım istedim. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.